Comunicat de presă - Cu referire la abuzurile vădite în procesul de pre-vetting

Asociația Judecătorilor "Vocea Justiției" își exprimă profunda îngrijorare față de abuzurile constatate în cadrul procedurii de evaluare a candidaților judecători pentru funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii. În special, ne referim la recenta audiere de către Comisia Pre-Vetting a părinților magistratului Ion Chirtoacă, cu privire la proveniența veniturilor acestora, pentru o perioadă de peste 20 de ani în urmă, în timpul studiilor magistratului.

Considerăm că acest tip de investigație, care se întinde pe o perioadă atât de îndelungată și care implică membri ai familiei unui candidat, este inacceptabil din punct de vedere etic și legal. Într-o societate democratică și care respectă drepturile omului, judecătorii și candidații la funcții înalte în sistemul judiciar ar trebui să fie evaluați pe baza meritelor profesionale, integrității și competențelor lor, nu pe baza acțiunilor sau a presupuselor acțiuni ale rudelor lor.

Aceste practici nu fac decât să submineze independența și integritatea sistemului judiciar și să creeze un precedent periculos pentru viitorul justiției în țara noastră. Îndemnăm autoritățile competente să respecte principiile statului de drept și să se asigure că procesul de evaluare a candidaților este corect, transparent și echitabil. 

Asociația Judecătorilor "Vocea Justiției" reafirmă angajamentul său pentru apărarea independenței judiciare și a valorilor democratice și își exprimă sprijinul ferm pentru toți judecătorii și candidații judecători care sunt supuși unor tratamente nedrepte sau abuzive în cadrul acestui proces de evaluare.

Ne exprimăm încrederea că autoritățile responsabile vor lua măsurile corespunzătoare pentru remedierea acestei situații și pentru asigurarea unui mediu profesional respectuos pentru toți cei implicați în justiție.

Asociația Judecătorilor "Vocea Justiției" va continua să monitorizeze cu atenție evoluția situației și să acționeze în conformitate cu principiile sale în apărarea independenței și integrității judiciare.

2024-03-15